Ajankohtaista

Helmi-maaliskuussa on hyvä hetki lähteä ulos tutkimaan talvista luontoa. Tässä muutamia vinkkejä koululla toteutettavaksi. Materiaali on esisijaisesti suunnattu 3-luokkalaisille, joiden kouluvuoteen talvinen luontokouluvierailu normaalisti kuuluu.

Talvilinnut

Tulostettavat värityskuvat 17 yleisestä talvilinnusta:

talitiainen, sinitiainen, hömötiainen, kuusitiainen ja töyhtötiainen (PDF)

viherpeippo, vihervarpunen ja keltasirkku (PDF)

urpiainen, varpunen ja pikkuvarpunen (PDF)

mustarastas (PDF)

punatulkku ja pähkinänakkeli (PDF)

käpytikka (PDF)

harmaapäätikka (PDF)

varpuspöllö (PDF)

BirdLifen Pihabongaus-sivuilta löydät runsaasti materiaalia talviselle  linturetkelle: https://www.birdlife.fi/tapahtumat/pihabongaus/

Materialet finns också på svenska: https://www.birdlife.fi/tapahtumat/pihabongaus/gardsplanskrysset/

Talvilintuja voi tarkkailla myös sisällä luokassa WWF:n luontoliven kautta: https://wwf.fi/luontolive/talvilintu/

Silmut

Silmut kehittyvät oksille jo kesän lopulla, hyvissä ajoin ennen lehtien putoamista. Näin lehtipuut valmistautuvat talven tuloon. Lehtien ja kukkien aiheet viettävät talven lepotilassa silmusuomujen sisällä suojassa kylmyydeltä. Pudottamalla lehtensä syksyllä puu suojelee itseään kuivumiselta, sillä lehdet haihduttavat runsaasti vettä, eivätkä juuret pysty ottamaan riittävästi uutta tilalle jäisestä maasta.

Keväällä lisääntynyt valo ja lämpö herättää silmut lepotilasta ja niistä lähtee kehittymään uusia lehtiä ja kukkia. Ilman lehtiä puu ei kykenisi yhteyttämään ja kukkia tarvitaan, jotta puu voi lisääntyä. Silmut ovat siis erittäin merkityksellisiä puun elämän kannalta.

Eri puulajien silmut ovat keskenään erilaisia aivan samalla tavalla kuin niiden lehdetkin ovat erilaisia. Tavallisimmat lehtipuut onkin helppo oppia tunnistamaan silmujen avulla.

Lehtipuiden tunnistaminen silmujen avulla

Välineet: Luuppeja ja kuvamoniste silmuista (12 lajia): Tunnista lehtipuita silmujen avulla (PDF)

Puiden silmuja voi lähteä tutkimaan ulos maastoon ja yrittää samalla tunnistaa niitä vertaamalla kuviin. Silmuista löytyy hienoja värejä ja muotoja, ne ovat luonnon pieniä taideteoksia. Yksityiskohdat näkyvät paremmin, kun käyttää tutkimuksissa apuna luuppia.

Vaihtoehtoisesti voi kerätä valmiiksi muutaman tietyn lajin oksia ja tunnistaa niitä luokassa kuvamonisteen avulla.

Silmutaidetta

Teemaa voi jatkaa kuvaamataidon tunnilla piirtämällä erilaisia silmuja tai askartelemalla oksia ja silmuja vaikkapa wc-paperirullista ja erilaisista materiaaleista. Kivoja malleja löytyy googlen haulla: ”knoppisar”.

Tutkitaan lehtien kehittymistä

Kerätkää muutamia erilaisia lehtipuiden oksia sisälle maljakkoon. Juuri ennen oksien veteen laittamista niiden tyviin kannattaa leikata uusi viisto imupinta. Yrittäkää tunnistaa oksat ensin silmujen perusteella. Projekstin lopuksi voitte tarkistakaa lehdistä, menikö oikein.

Silmut tarvitsevat riittävän pitkän viileän kauden ennen kuin lepotila voi purkautua valon ja lämmön vaikutuksesta. Syksyllä silmuista ei muodostu sisällä maljakossakaan lehtiä tai kukkia, mutta vuodenvaihteen jälkeen ne ovat valmiita kasvamaan ja kehittymään. Ulkona on yleensä tässä vaiheessa vielä liian kylmää, mutta sisällä maljakossa silmut avautuvat yleensä muutamassa päivässä.

Ennen kasvatusprojektin alkua voi myös halkaista muutaman erilaisen silmun ja tutkia luupilla silmusuomun sisältä löytyviä pieniä lehtien tai kukkien aiheita.

Ruissalon luontokoulun suosittelemia materiaaleja netissä:

Luontokoulut.fi

Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton ylläpitämä materiaalipankki: mappa.fi

Luonto-Liiton keväseuranta

BirdLifen Lasten lintuviikon materiaali

Vihreä Lippu ja uusi materiaali luonnon monimuotoisuudesta

LuontoPortti: tietopankki Suomalaisista luonnonvaraisista lajeista

Suomen Lajitietokeskus

INaturalist-mobiilisovellus & luontoharrastajien yhteisö

Punainen kirja: Suomen uhanalaiset lajit

Toivoa ja toimintaa -hankkeen materiaalit ja Kestävän kehityksen juhlapäiväkalenteri (BMOL)

Maaperän sankarit (BMOL)

Puutarhakasvatus.fi