Ajankohtaista

Lukuvuosi 2023-24

2. luokkien opettajille: 2-luokkien vierailut aloitetaan heti elokuussa ja jatkamme niin pitkälle syksyyn, kuin luokkia on tulossa. Tällä hetkellä vapaat ajat menevät joulukuun alkuun. Huom. keväällä ei ole enää tarjolla ohjelmaa kakkosille.

Kakkosten ohjelmassa ideana on, että luonnossa leikkiminen ja retkeily on paitsi kivaa, myös monin tavoin hyödyllistä: samalla opitaan uusia asioita ja edistetään omaa hyvinvointia. Luontokoulupäivään sisältyy sopivassa suhteessa leikkiä, syksyisen luonnon havainnointia, askartelua, eliöiden tunnistamista niiden omassa elinympäristössä sekä pienimuotoisia tutkimuksia.

Ennen vierailua luontokoululta saa infokirjeen ja ennakkotehtävän, jonka tarkoituksena on helpottaa retkelle varustautumista & kerrata luonnossa liikkumisen pelisääntöjä.

3. luokkien opettajille: Tammikuun alusta maaliskuun puoliväliin on tarjolla kolmosille suunnattua talviohjelmaa, jossa kantavana teemana on eläinten ja kasvien sopeutuminen.

Varauksia 3-luokkalaisten ohjelmaan aletaan ottaa vastaan loppuvuodesta 2023, tästä tiedotetaan erikseen kouluille.

4. luokkien opettajille: Neloset ovat tervetulleita vierailulle huhti- ja toukokuun aikana ja tarjolla oleva ohjelma on kytköksissä kevään etenemiseen. Alustavan aikataulun mukaan heti huhtikuun alusta alkaen on mahdollista päästä tutkimaan sammalia ja jäkäliä (jotka ovat muuten hurjan mielenkiintoisia ja merkityksellisiä monimuotoisuuden kannalta!), huhtikuun puolesta välistä eteenpäin voimme tutustua maaselkärangattomien maailmaan ja toukokuussa pääsee tekemään myös lammikkotutkimuksia. Kaikissa ohjelmissa on tutkiva ote ja perehdymme myös monimuotoisuuden merkitykseen luonnossa.

Varauksia 4-luokkalaisten ohjelmaan aletaan ottaa vastaan loppuvuodesta 2023, tästä tiedotetaan erikseen kouluille.

Hyödyllisiä linkkejä:

Luontokoulut.fi

Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton ylläpitämä materiaalipankki: mappa.fi

Luonto-Liiton keväseuranta

BirdLifen Lasten lintuviikon materiaali

Vihreä Lippu ja uusi materiaali luonnon monimuotoisuudesta

LuontoPortti: tietopankki Suomalaisista luonnonvaraisista lajeista

Suomen Lajitietokeskus

INaturalist-mobiilisovellus & luontoharrastajien yhteisö

Punainen kirja: Suomen uhanalaiset lajit

Toivoa ja toimintaa -hankkeen materiaalit ja Kestävän kehityksen juhlapäiväkalenteri (BMOL)

Maaperän sankarit (BMOL)

Puutarhakasvatus.fi