Ajankohtaista

Lukuvuosi 2022-2023

2. luokkien opettajille: Koko syyslukukausi 2022 on varattu 2-luokkalaisten vierailuille. Ensimmäisen luontokoulukerran teemana on syksyinen luonto sekä se, miten maastossa toimitaan niin, että luonto ei vahingoitu ja kaikilla on mukavaa. Myös luontokoulun nimikkoeläin lehtopöllö tulee tutuksi. Ohjelman sisältö muuttuu hieman syksyn edetessä. Huom. keväällä ei ole enää tarjolla ohjelmaa kakkosille, joten otathan pikaisesti yhteyttä, jos et ole vielä varannut aikaa luokallesi. Tästä voit lukea ja tulostaa opettajalle ja oppilaalle tarkoitetun infokirjeen – niihin on tärkeä perehtyä etukäteen, jotta vierailusta jää kaikille hyvä mieli.

3. luokkien opettajille: Tammi-, helmi- ja maaliskuussa 2023 on vuorossa kolmosille talviohjelmaa, jonka kantavana teemana on eläinten ja kasvien sopeutuminen. Aikoja voi ja kannattaa varata jo nyt, mutta vuodenvaihteessa tulee vielä uusi tiedote asiasta.

4. luokkien opettajille: Neloset ovat tervetulleita vierailulle keväällä ja tarjolla oleva ohjelma on kytköksissä kevään etenemiseen. Alustavan aikataulun mukaan heti huhtikuun alusta alkaen on mahdollista päästä tutkimaan sammalia ja jäkäliä (jotka ovat muuten hurjan mielenkiintoisia ja merkityksellisiä monimuotoisuuden kannalta!), huhtikuun puolesta välistä eteenpäin voimme tutustua maaselkärangattomien maailmaan ja toukokuussa pääsee tekemään myös lammikkotutkimuksia. Kaikissa ohjelmissa on tutkiva ote ja perehdymme myös monimuotoisuuden merkitykseen luonnossa. Vuodenvaihteessa tulee vielä uusi tiedote kevään tarjonnasta, mutta koska varsinkin lamikkotutkimusten ajat menevät nopeasti, on varaus hyvä tehdä jo nyt.

Lukuvuosi 2023-24

Etukäteen jo tiedoksi, että elo-syyskuun aikoja 2-luokkalaisille voi ja kannattaa varailla jo ennen kesälomaa. Pyrkimyksenä on, että kaikki tokaluokkalaiset ehtisisivät käydä luontokoululla ennen marraskuun puoliväliä. Muutoin lukuvuoden rakenne on samanlainen kuin 2022-23.

Hyödyllisiä linkkejä:

Luontokoulut.fi

Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton ylläpitämä materiaalipankki: mappa.fi

Luonto-Liiton keväseuranta

BirdLifen Lasten lintuviikon materiaali

Vihreä Lippu ja uusi materiaali luonnon monimuotoisuudesta

LuontoPortti: tietopankki Suomalaisista luonnonvaraisista lajeista

Suomen Lajitietokeskus

INaturalist-mobiilisovellus & luontoharrastajien yhteisö

Punainen kirja: Suomen uhanalaiset lajit

Toivoa ja toimintaa -hankkeen materiaalit ja Kestävän kehityksen juhlapäiväkalenteri (BMOL)

Maaperän sankarit (BMOL)

Puutarhakasvatus.fi