Kielo – kaunis, mutta myrkyllinen kansalliskukka

Heti varhaisten kevätkukkijoiden jälkeen on kielon vuoro. Maasta puskee esiin ensin pillimäinen lehtituppi, joka pian avautuu kielen muotoisiksi lehdiksi. Siitä juontuu kasvin nimi. Kielo kukkii toukokuussa pienin valkoisin kukin, joissa on voimakas ja miellyttävä tuoksu. Kielo on valittu Suomen kansalliskukaksi, joten polvistu kielokasvuston eteen ihailemaan sitä lähietäisyydeltä. Mutta muista, että kielo on myrkyllinen!

Kielo – kuten monet muutkin kasvit – suojautuvat kasvinsyöjiä vastaan kemiallisilla yhdisteillä. Kaikki kielon osat, myös oranssinpunaiset marjat, ovat myrkyllisiä. Ainoastaan yksi laji, kielokukko-niminen tulipunainen kovakuoriainen (Lilioceris merdigera), on erikoistunut käyttämään kieloja ravinnokseen. Kielon myrkylliset yhdisteet vaikuttavat sydämen toimintaan, mitä on aiempina vuosisatoina hyödynnetty lääketieteessä. Kieloa on käytetty lääkkeenä sydämen toimintahäiriöihin ja lisäksi kukista on tehty aivastuspulveria.

Kielo (Convallaria majalis) / Kuva: A. Kuusela
Kielo (Convallaria majalis) / Kuva: A. Kuusela
Yhtenäinen kielokasvusto on syntynyt kasvullisen lisääntymisen kautta. / Kuva: E. Kosonen
Yhtenäinen kielokasvusto on syntynyt kasvullisen lisääntymisen kautta. / Kuva: E. Kosonen