Ohjeita vierailijoille

Vierailun varaaminen luokalle

Vuosittainen luontokouluvierailu kuuluu turkulaisten luokkien 2-4 Elämyspolku-suunnitelmaan ja tiedotus tapahtuu sähköpostitse yhdyshenkilöiden tai rehtorien kautta. Syystiedote lähetetään heti koulujen alettua elokuussa ja samat tiedot ovat luettavissa luontokoulun sivuilla Ajankohtaista– osiossa. Sieltä löydät myös tiedon, koska on tarjolla ohjelmaa millekin luokalle (2-4).

Luontokouluvierailu täytyy aina varata etukäteen. Varausta tehdessäsi muistathan ilmoittaa seuraavat tiedot: koulu, luokka, oppilasmäärä, opettajan nimi ja puhelinnumero. Henkilökohtainen puhelinnumero on tärkeä, mikäli tulee jotakin kiireellistä tiedotettavaa juuri ennen vierailua (esim. vierailuajan siirtyminen sairastumisen takia).

Kerrallaan mukaan mahtuu yksi luokka. Pieniä luokkia voidaan harkinnanvaraisesti yhdistää, mutta silloin oppilasmäärän tulee ehdottomasti jäädä alle 30. Näin taataan opetuksen laatu ja oppilaiden turvallisuus. Muistathan aikaa varatessasi kertoa montako oppilasta luokallasi on, jotta osaamme varautua oikealla määrällä tutkimusvälineitä ja muuta materiaalia. Mikäli ette pääse tulemaan teille varattuna aikana/päivänä, ilmoittakaa muutoksesta hyvissä ajoin.

Luontokoulun opettaja suunnittelee ja toteuttaa päivän ohjelman. Mikäli teillä on toiveita tai erityistarpeita vierailun tai ohjelman sisällön suhteen, mainitsettehan niistä jo varatessanne aikaa. Voimme tarvittaessa muokata päivän ohjelmaa ryhmälle paremmin soveltuvaksi.

Ruotsinkielinen opetus

Ruotsinkielisten koulujen (Cygnaeus, Sirkkala och Sirkkalabackens skolor) opetus toteutetaan yhteistyössä Åbolands naturskolan kanssa. Paikkana on Ruissalon luontokoulu ja ohjelmien sisältö on sama kuin suomenkielisilläkin luokilla. Kaikki ruotsinkieliset vierailut sijoittuvat tietyille etukäteen sovituille viikoille ja niistä informoidaan hyvissä ajoin heti lukuvuoden alkaessa. Luontokoulunopettaja Emilia Nordling ottaa suoraan yhteyttä ruotsinkielisiin kouluihin ja kertoo tarjolla olevista ohjelmista ja aikatauluista sekä ottaa varaukset vastaan.

Valmistautuminen ennen vierailua

Jotta luontokoulupäivä olisi kaikin puoli mahdollisimman onnistunut, kannattaa siihen valmistautua jo ennakolta. Oppilaiden kanssa on hyvä keskustella vierailun tarkoituksesta, varustautumisesta ja luonnossa liikkumisen pelisäännöistä vaikkapa edellisenä koulupäivänä. Luontokoulupäivä on koulupäivä ja luontokoulussa on opettaja ihan niin kuin koulussakin.

Vierailupäivänä

Luontokoulussa vietämme aikaa ulkona säällä kuin säällä, joten asianmukaiset varusteet ovat todella tärkeät. Opettaja näyttää pukeutumisellaan esimerkkiä oppilaille.

Talvella pakkasrajana on -15 astetta. Kovalla pakkasella tai myrskysäällä voimme sopia uudesta ajasta. Sairastumistapauksissa pyrimme myös aina löytämään tilalle uuden korvaavan ajan.

Oman opettajan läsnäolo on ehdottoman tärkeää. Hänen tehtävänään on innostaa oppilaita tutkimaan ja eläytymään. Oma opettaja on vastuussa oppilaistaan ja huolehtii ensisijaisesti työrauhan säilymisestä.

Saapumisohjeet luontokoululle löytyvät Yhteystiedot-sivulta.

Ohjeet oppilaille ja vanhemmille

Luontokoulussa vietämme aina runsaasti aikaa ulkona, joten asianmukaiset varusteet ovat todella tärkeät. Mieluummin kannattaa pakata mukaan hiukan liian paljon kuin liian vähän vaatetta. Esimerkiksi sadevaatteet kulkevat kevyesti repussa ja sadekuuron yllättäessä ne voivat pelastaa koko loppupäivän. Kylmänä aikana on hyvä varautua ylimääräisillä lapasilla ja villasukilla. Reppuja voi säilyttää turvallisesti luontokoulun tiloissa lukitun oven takana, niitä ei tarvitse kantaa mukana maastossa. Luonnossa on mukavaa säällä kuin säällä, kunhan vain on pukeutunut oikein.

Luontokoulupäivän aamuna on syytä syödä reilu aamupala. On kaikkien kannalta mukavampaa, jos evästauon odotus ei häiritse keskittymistä ohjelmaan. Ohjelman kesto on yleensä noin 1.5 tuntia, minkä jälkeen loppuaika on varattu eväiden syöntiin.

Ravitsevat ja riittävät eväät ovat tärkeät, sillä ulkona liikkuessa tulee nälkä. Esimerkiksi hedelmät ja leipä ovat hyviä eväitä. Syksyllä ja talvella lämmin juoma maistuu hyvälle ulkoilun jälkeen. Eväät voi ottaa valinnaisesti joko koululta tai kotoa.

Pyrimme luontokoulussa toimimaan kaikin tavoin ympäristöä huomioiden. Siihen liittyen olisi toivottavaa, että mahdollisuuksien mukaan välttäisitte luontokoulueväissä kertakäyttöastioita ja -pakkauksia (pillimehuja yms.). Luontokoululta löytyy lajitteluastiat polttokelpoiselle jätteelle, muoville, kartongille, biojätteelle, lasille ja metallille. Toivomme kuitenkin, että retkieväät pakattaisiin niin, että jätettä tulisi mahdollisimman vähän ja että ruokaa ei laitettaisi roskiksiin.

Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha

Vierailu kasvihuoneisiin on maksullinen, se ei kuulu luontokoulupäivään eikä sitä voi varata luontokoululta. Mikäli olette kiinnostuneita yhdistämään kasvihuonekäynnin vierailuunne, olkaa yhteydessä suoraan Turun yliopiston kasvitieteelliselle puutarhalle.