Kasvaako Suomenkin metsissä pähkinöitä?

Kyllä! Pähkinäpensas on meillä lämpimien, suojaisten ja ravinteikkaiden rinnelehtojen laji, jonka levinneisyys rajoittuu lounaisrannikon tuntumaan. Pensas on helppo tunnistaa pystystä muodosta ja liki toisissaan kiinni kasvavista, 10 – 20 rungosta sekä karvaisista ja pehmeistä lehdistä.

Pähkinäpensaan pähkinät ovat syötäviä ja aiemmin niitä on yleisesti käytetty ravinnoksi. Nykyään kaupan hasselpähkinät saadaan lähisukuisesta lajista ja meikäläisen pensaan pähkinöistä nauttivat oravat, metsähiiret, närhet ja pähkinähakit. Syksyn sadonkorjuu onkin niille kiireistä aikaa ja samalla ne tulevat levittäneeksi pähkinäpensaita uusille kasvupaikoille.

Pähkinäpensas on tuulipölytteinen. Se kukkii varhain keväällä, maalis-huhtikuussa ennen lehtien puhkeamista. Tällöin siitepöly pääsee esteettömämmin lentämään heteistä emikukinnoille. Hedekukat ovat noin 5 cm pitkiä, kellertäviä norkkoja. Emikukinnot ovat pieniä, alle 5 mm pituisia punaisia tupsuja. Osalle ihmisistä pähkinän kukinta aiheuttaa allergisia oireita.

Pähkinäpensaan emikukinto / Kuva: J. Lampinen
Pähkinäpensaan emikukinto / Kuva: J. Lampinen