Sadonkorjuuaika myös vahveroiden ystäville

Keltavahvero (Cantharellus cibarius) eli kantarelli kuuluu suosituimpiin ruokasieniimme. Se on pääasiassa koivun juurisieni. Siksi parhaita kantarellipaikkoja ovat Ruissalossakin tuoreet kangasmetsät, hakamaat ja koivikot -valoisat paikat, joissa maa on rikkoutunut esim. polkujen varsilla. Keltavahveron voi sekoittaa valevahveroon (Hygrophoropsis aurantiaca), joka on kellertävä ja kuoppakeskustainen. Sekin on syötäväksi kelpaava, mutta ei nauti ruokasienenä keltavahveron kaltaista arvostusta.

Suppilovahvero (Craterellus tubaeformis) on monen suosikkisieni, koska se on paikkauskollinen, runsassatoinen ja hyvin kestävä. Leutoina vuosina suppilovahverokausi voi jatkua pitkälle talveen. Suppilovahvero on kuusen juurisieni eli sitä esiintyy kuusikoissa. Parhaita paikkoja Ruissalossa ovat tuoreet kuusikot, lehdot ja sekametsät, joissa on paksu sammalpeite. Suppilovahveron voi sekoittaa lähisukulaiseen kosteikkovahveroon (Craterellus lutescens), joka sekin on herkullinen ruokasieni. Sitä vastoin hieman samannäköinen rustonupikka (Leotia lubrica) on lievästi myrkyllinen.

Keltavahvero / Kuva: A. Kuusela
Keltavahvero / Kuva: A. Kuusela
Valevahvero / Kuva: A. Kuusela
Valevahvero / Kuva: A. Kuusela
Suppilovahvero / Kuva: A. Kuusela
Suppilovahvero / Kuva: A. Kuusela
Rustonupikka / Kuva: A. Kuusela
Rustonupikka / Kuva: A. Kuusela