Kräldjur på land och i vattnet

Ormarna söker sig till vårsolens värme. De är växelvarma och föredrar därför att sola i solskenet på sydsluttningar och vindstilla platser. I Runsala förekommer två ormarter: huggorm och snok.

Snoken är inte giftig, och den trivs i närheten av stranden och simmar smidigt. Snoken är Finlands största orm och den kan till och med bli över en meter lång. Snoken är typiskt mörk till färgen och i nacken har den tydligt urskiljbara gula fläckar. Det finns också individer som helt saknar fläckar.

Huggormen är Finlands enda giftiga orm. Som tur biter den bara i nödfall och försöker alltid hellre gömma sig eller fly. Huggormarna kan vara både bruna och gråsvarta. Vanligtvis har de ett sågtandat mönster på ryggen som man lätt känner igen dem på, men en del huggormar är nästan helt svarta. På nära håll är huggormens huvud trekantigt och ögats pupill är en lodrät oval. Huggormen föredrar torrare livsmiljöer än snoken, såsom klippområden och åkerkanter.

Ur människoperspektiv är både huggormen och snoken nyttiga djur, eftersom de äter sorkar som gör skador på odlingar. Snoken är fridlyst med naturvårdslagen, men på många håll har huggormen också blivit mer sällsynt till följd av människans verksamhet och förtjänar skydd.

Snok / Bild: V-M. Suhonen
Snok / Bild: V-M. Suhonen
Snok / Bild: V-M. Suhonen
Snok / Bild: V-M. Suhonen
Huggorm / Bild: V-M. Suhonen
Huggorm / Bild: V-M. Suhonen